Cogitationes uariae

Reflexions prescindibles des de la Marina Alta

Censura el censurat?

M’ha arribat aquest missatge, que, de ser cert, em sembla molt fort i trist (El Jueves és una revista que admire i llig de fa temps):

Franchu, Francesc Llopis Surrallés, que és col·laborador d’El Jueves, ha presentat una vinyeta referent al tema de la consulta d’Arenys de Munt sobre l’autodeterminació i la hi han negada. Demana que se’n faci difusió.
És lamentable que una publicació que ha patit la censura (recordeu la portada amb els prínceps espanyols) rebutgi ara una simple vinyeta perquè pot tocar el voraviu dels seus lectors espanyols. Ja se sap, els espanyols primer de tot i abans que res són espanyols, i no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres.
Aquesta és la vinyeta censurada d’El Jueves:

Actualització [1 d'octubre de 2009]: des de la Redacció d’El Jueves, ens han fet arribar aquesta aclaració:

Hola Sergi,

Portem ja uns quants dies responent a correus com el teu.  La mala qualitat de la informació a internet fa molt evident la importancia de contrastar les noticies abans de fer-les públiques, per això t’agraím que ens preguntis. Racocatala.com, origen de la polémica no tan sols va considerar innecesari preguntar-nos abans d’acusar-nos de censura, es que no va parlar ni amb en Franchu, l’autor de la vinyeta.
Anem a pams: sí, vam rebre la vinyeta d’en Franchu i no, no la vam publicar. En Franchu ens fa arribar tres o quatre vinyetes cada setmana. No és un col.laborador fixe de manera que només li publiquem un acudit quan ens crida molt l’atenció (la mitja ve a ser d’un cada tres mesos). És a dir, a en Franchu li “censurem” 80 acudits l’any. Et puc assegurar que mai hem fet servir cap criteri ideologic per a no publicar una vinyeta, simplement els acudits ens fan més o menys gracia. En el següent número de la revista, per cert, en Toni Batllori dedica una página sencera al tema d’Arenys.
En fi, no ens sentim culpables d’haver censurat cap vinyeta i crec que, ara sí, tens les dades que calen per a decidir si som o no uns censors.

Salut.

dc., setembre 30 2009 » censura, polí­tica, xorradetes

2 Responses

  1. Blai setembre 30 2009 @ 5:06 pm

    I mira que és bona la vinyeta!

  2. Belén setembre 30 2009 @ 9:12 pm

    Estos espanyolets es que no tenen sentit de l’humor…

Deixa un comentari