Solució al repte
Bé, finalment ha arribat el moment d’aclarir el misteri.
El primer pas hauria d’haver estat identificar l’obra; amb les dades que es donaven (autor: Bronzino; i època: manierisme) hauríeu d’haver tingut prou. Buscant en qualsevol enciclopèdia o per la xarxa us toparíeu amb el títol, Venus abraçada per Cupido, que ja és prou aclaridor, perquè us dona la identificació de dos personatges.
El següent pas era veure l’obra original, ja que al repte se us indicava que la pista estava al quadre. I això ho podíeu veure-ho al post sobre les pistes:
En efecte, en l’original no apareixen les marques que té al peu el personatge que tan subtilment acarona el mugronet de Venus, és a dir, Cupido. En Lluís va tenir temps, abans de morir, de deixar-nos la marca de l’assassí.
Així que només havíem d’identificar els set personatges i relacionar-los amb els sospitosos: aquell que s’identificara amb Cupido seria l’assassí.
En qualsevol manual d’art o acudint a la cultura clàssica podríem haver interpretat el quadre:
Ja sabem que Cupido (4) abraça Venus (5).La cara que els contempla (1) simbolitza el Frau d’aquest gest de Venus, que no és amor, sinó només mentida. A la dreta de la parella, tenim la imatge del Plaer (6), meitat nena de rostre afable, meitat animal, que porta en una mà una bresca de mel, però en l’altra, un fibló agut. Al mateix temps, l’Engany (7) és representat per un putti feliç que vessa una pluja de roses al damunt dels amants. A l’esquerra trobem la Gelosia (3) i altres turments de l’Amor. Per sobre tot això, el Temps (2) corre una cortina de blau elèctric. Bé, una vegada identificats, calia relacionar-los amb els sospitosos:
- Sadurní:evidentment és el 2; Temps = Saturn, base del nom Sadurní.
- Mylita: és Venus (5), ja que aquest nom de Mylita és l’equivalent d’aquesta deessa a Babilònia (també es coneix com Ishtar, a Mesopotàmia; Frigg, entre els vikings; Afrodita; Lakshmi, a l’Índia; Astarté, a Síria; Atargatis, a Ascalin…; mira, m’agradà més el de Mylita).
- Plaerdemavida: el Plaer, el 6, conegut en la seua forma personificada com Voluptas, filla de Psique i Cupido.
- Otel·lo: el gelòs per antonomàsia, evidentment, el 3.
- Mª Dolors i Mendy: l’1 i el 7, el Frau i l’Engany.
- Eleuteri: l’assassí, Cupido, el 4. Per què? Per eliminació? Nooo. A Eros se li donava, entre altres, l’epítet d’Eleuteri (com a Dionís) i el dels rínxols d’or (com a Apol·lo).
Evident, no?
Pel que fa a les etimologies, us deixe amb l’excel·lent treball de Blai:
Etimologies:
Epitelial: Del grec epi- i del grec θηλή, mugró del pit.
Bacteria: Del grec βακτηρία, bastó.
Virus: Del lat. Virus, verí.
Toxina: Del llatí toxicum i aquest del grec τοξικον φαρμακον (toxikon pharmakon, “verí per a les fletxes”). Toxicon deriva de toxon (arc) i pharmakon (verí).
Crisàlide: Del grec χρυσαλλίς, – ίδος, crisàlide, de χρυσός, or, pel seu freqüent color daurat.
Larva: Del llatí larva, fantasma.
Desoxirribonucleic: de arabinosa + nucleus (del llatí “llavor de nou”).
ribosa (al. ‘aldopentosa presente en algunos ácidos nucleicos’ [a partir de reordenación de las letras de arabinosa]) + nucleus (lat. ‘semilla de la nuez’) + ‑ik‑os/‑ē/‑on (gr.).
[Aquesta última no la sabia ni jo!]. Tot i això, s’hauria d’haver explicat un poquet per què s’anomenen així (epitelial: per què és una capa molt fina de pell -com el mugró- que està al damunt -epi-? Bacteri, del bastó, per la forma que tenen aquestes cosetes?)
Ah! i el colom (que no tenia res a veure amb l’assassinat: era una dèria del Grissom) és un animal representatiu de Venus.
- Les identificacions sospitosos-personatges no les ha encertades ningú al 100%.
- L’assassí l’han encertat tots, excepte una alumna de Pedreguer, però per la raó correcta només una alumna de Manises, a la primera (Blai va necessitar tres intents).
- El colom només el va saber interpretar Blai.
- Les etimologies només les va enraonar mínimament el mateix alumne, com podeu comprovar supra.
- Menció honorífica a la participació: alumnes de Charo Marco de l’IES Ausiàs March, de Manises. Sandra: bon intent amb les etimologies; la imatge aclaridora, molt bé i l’assassí encertat… per casualitat; Marta: la que més vista i capacitat d’observació has demostrat, en descobrir de seguida l’assassí i les marques del peu; etimologia i colom: molt millorable; Ana: m’he quedat esperant les teues investigacions. Enhorabona a totes.
- Premi a l’encert en l’assassí per rapidesa i motiu: Marta.
- Premi a la rapidesa en contestar: Blai.
- Premi a l’elaboració: Blai.
- Premi a la interpretació del quadre i a bibliociberoteca emprada: Esther.
- Tiró d’orelles (amb carinyo): a tots, per no fer esment de la bibliografia i ciberoteca utilitzades (excepte l’última esmentada).
Esteu “al loro”, que d’ací unes horetes penjaré el pròxim repte.
What is bumburbia?
¿?
Enhorabuena a los premiados, porque el reto ten?a lo suyo …
A ver el pr?ximo, ya estamos de los nervios.
Jejeje, ja est? tot solucionat!