A l'exemplar de gener de la revista National Geographic, ix un curiós reportatge sobre el riu Ljubljanica, a Eslovènia.

 Per què submergien els romans, els celtes, i els pobladors fins i tot prehistòrics les seues pertinences personals, des d'espases fins a plats, en un riu poc profund a Eslovènia?

 Mapa

(Revista National Geographic )

 L'arqueòleg Andrej Gaspari és un obsessionat per les peces del passat. El riu del seu país, el Ljubljanica, ha deixat al descobert milers de monedes —d'època celta, romana, medieval- en una zona poc profunda d'uns 19 quilòmetres. Gaspari creu que els que van viure a prop i viatjat al llarg del corrent consideraven aquest riu sagrat. Això explicaria per què oferien les generacions de celtes, romans, i habitants anteriors tresors al riu durant ritus d'iniciació, de dol, o com ofrena per a batalles guanyades.

Més imatges ací

 

[Aprofite aquest post per felicitar-vos a tots els que em feu l'honor de llegir aquestes dèries marinianes el nou any MMVII, i especialment als que feu possible que el món grecollatí seguesca viu al procelós món de la xarxa. Una abraçada especial a la gent quironiana, als alumnes que ens fan aprendre tots els dies, als comentaristes fidels i als conreadors de blocs frikiclàssics. Per molts anys més... i jo que ho veja Wink