Soluci? a l’her?ncia
L'enhorabona a la Sandra, de Manises, a Esther i a Blai. Pocs participants però selectes.
El primer punt, en primera instància no el va contestar 100% bé ningú, però en un segon intent el va brodar l'Esther. Molt bé! Aquestes eren les solucions.
1.Joan: 15 de febrer. Lupercàlies
Festa en honor de Faune. Primer es feia un sacrifici d'una cabra a la cova del Lupercal. Després, els Lupercs, amb la cara tacada de sang de les víctimes i quasi nus, enganxaven a córrer pel Palatí colpejant amb unes correges tot aquell que es trobaven i especialment les dones, qui, en compte de defugir-los, es presentaven espontàniament, ja que aquesta cerimònia estava relacionada amb la fecunditat. Fou amb ocasió d'una d'aquestes festes, l'any 44 a.C., quan Marc Antoni oferí la seua corona de Luperc a Juli Cèsar, acció que va fer nàixer la conspiració que acabaria amb la vida d'aquest el mes següent.
2.Pep: 16 de febrer. Parentàlies
Festes en honor dels difunts que es perllongaven des del 13 fins el dia 21. Era una festa de caràcter funest: se suspenien els matrimonis i es tancaven els temples. Narra Ovidi que hi hagué un període de negligència pel que fa a les obligacions amb els difunts, per la qual cosa aquests van eixir de les tombes i ompliren la nit amb els seus laments fins que els van tributar les honres fúnebres escaients.
3.Lluïsa: 15 de març. Festa d'Atis
Aquesta festivitat durava fins el dia 27. Al llarg d'ella anaven celebrant-se diferents rites i cerimònies amb què es volia representar els actes principals de la vida d'aquest home-déu: naixement, emasculació, mort i resurrecció.
4.Maria Frederica: 30 d'abril. Floràlies
Duraven del 28 d'abril fins al 3 de maig. Festes en honor de Flora, famoses per la seua disbauxa i celebrades de manera especial per les meuques.
5.Paco: Festa dels pescadors, 7 de juny
En honor del riu Tíber, al que els pescadors consideraven un déu.
6.Joana: Neptunàlies, 23 de juliol
En honor de Neptú, per a conjurar la sequera.
7.Mariló: 8 de setembre, Jocs Romans
També anomenats Grans, duraven des del 4 fins el dia 19. Van ser instituïts en honor de Júpiter Òptim Màxim. Des del Capitoli eixia una processó, travessava el Fórum i arribava al Circ Màxim, on es desenvolupaven els jocs.
8.Pepeta: Jocs Plebeus, 17 de novembre
Jocs en honor de Júpiter, que començaven el 4 de novembre.
9.Andreu: Saturnàlies, 22 de desembre
Festes en honor a Saturn, que, a partir de Domicià, arribaven fins el 23, tot començant el 17. L'estàtua del déu era alliberada de la cinta de llana que el cenyia durant la resta de l'any per tal que no abandonara Roma. A la ciutat regnava una gran alegria: se suspenien les sessions del Senat, es tancaven els tribunals, es donava vacances als escolars, s'aplaçaven les execucions, es concedia la llibertat als presoners, es feien sorteigs de loteria i es permetia la realització de jocs d'atzar, hi havia banquets públics i s'enviaven regals uns als altres; a les cases s'invertien les classes socials: els esclaus es vestien amb la roba dels amos i aquests servien a taula, criticant-los aquells sense por al càstig.
Així, els tres que s'endugueren l'herència van ser (us va confondre el fet que sou de lletres -això de restar dates mareja una mica!- i que podia ser la data més propera tant de principi com de final d'any): Joan, Pep i Andreu ("pleno al 15", també al segon intent, per a Esther).
L'únic que va trobar el llegat ha estat el Blai; Esther i Sandra se'n van anar massa al nord per a trobar Hemeroscopi, Dénia (instructiu el treball de Fernández Nieto: HEMEROSKOPEION=THYNNOSKOPEION. El final d'un problema històric mal enfocat -a la revista AGUAITS, nº 22-2005, revista d'investigació i assaig-, difícil de trobar a la xarxa, ). Els altres llocs eren Súnion i Lepcis Magna.
I la pregunta "trampa": Sandra la va obviar, Esther es tornà mig boja, consultant i tot amb veterinaris i únicament Blai va contestar correctament:
"Una darrera voluntat del finat: tenia un lloro que va ser sacrificat en morir ell, i ha deixat escrit que li facen l'autòpsia: es podrà dur a terme aquesta última voluntat?"
Resposta blaiana:
"No es podrà portar a terme la seva voluntat ja que el lloro és un animal, i als animals no se'ls fan "autòpsies" (del grec "veure per un mateix"), sinó necròpsies (del grec "veure un cos mort").
Per a les festes tots tres han consultat la mateixa font: la secció Agenda pagana de culturaclasica.com, que, d'altra banda, empra la mateixa font que jo vaig fer servir: la magnifíca AGENDA ROMANA de José Contreras Valverde. Aixó sí, jo vaig usar la de 1999 i culturaclasica.com la de 1998.
Salutem plurimam!
Deixa un comentari