Avui comencen els reptes de la temporada.

Recordeu que els podeu respondre de diferents maneres:

· als comentaris a aquest article (es faran públics el dia 23 de novembre);

· en suport "clàssic" (en paper al professor);

· mitjançant correu electrònic: iespedreguerllati@yahoo.es;

· mitjançant el formulari de la web del Departament.

En tots els casos el termini és el 23 de novembre.

No oblideu posar les fonts d"informació.

Ah! El repte és obert a tothom, no només als alumnes de les nostres assignatures; això sí, els nostres alumnes tindran gratificació qualificadora; els altres només el "plaer" d"investigar i aparèixer als resultats… a no ser que els seus profes els premien d"alguna manera (;-).

Anem-hi

L"ASSASSINAT DEL COL·LECIONISTA D"ART

En Lluís Tambul ha aparegut mort a la primera planta de sa casa, un luxós palau del S. XIX. En Lluís estava podrit de diners. Col·leccionava art, bàsicament del S. XVI, i concretament de l"època manierista. I ha aparegut mort sota l"obra que més s"estimava (de Bronzino), aquesta:

 

A la planta baixa, a l"hora de la mort, hi havia reunió familiar, 7 persones, que, com veurem, disposaven d"un bonic mòbil totes elles.

Per l"escenari del crim ja han passat l"Horatio, en Mac i, fins i tot, en Grissom, però se n"han anat amb les mans buides: no han trobat ni una miserable epitelial (què dimonis voldrà dir epitelial?), cap resta de bactèries, virus o toxines aclaridores (per què caram es diran bactèries, virus i toxines?), ni una petitona crisàlide (eixe nom que voldrà dir?), ni una larva d"insecte aclaridora (larva?)… en fi, ni un rastre d"ADN (què serà això de desoxirribonucleic?)… I el Grissom, a més, s"ha quedat una estoneta estranyat, preguntant-se (mera curiositat, ja que no sembla tenir res a veure amb el cas) què pinta eixe colom al raconet de sota a l"esquerra del quadre.

Ara t"han cridat a tu i tens al davant als possibles assassins:

  • Sadurní, un home d"uns 60 anys, germà del finat, i que era ridiculitzat a la feina pel mort, que tenia el càrrec de director executiu; casat amb
  • Mylita, esposa molt més jove que ell i que es gitava amb el mort, del que esperava heretar una immensa fortuna… sempre i quan canviés el testament (cosa que no sabia si havia fet); si no era canviat, la fortuna anava a parar a
  • Plaerdemavida, la filla de Lluís i casada amb
  • Otel·lo, que, fent honor al seu nom, desconfiava del sogre, per tal com pensava que es beneficiava a la seua pròpia filla; amb la seua muller tenen tres fills:
  • Mª Dolors i Mendy (bessones), conegudes com Dolo i Mendàcia, per la tendència a dir mentides; estan convençudes de les teories del seu pare, al que idolatren; germanes d"
  • Eleuteri, el dels rínxols d"or, enamorat, segons els interrogatoris, de sa mare i que, com no, també comparteix la teoria de son pare.

Com pots veure, una joieta de família. Només disposes de les pistes que puga donar el propi mort: és un gran amant de la cultura grecollatina i de l"art del XVI, i aprofitant això ha deixat un senyal identificant l"assassí. La resposta estarà possiblement al quadre; curiosament té el mateix nombre de personatges que la família sospitosa:

  • Identifica cada membre de la família amb un personatge del quadre, raonant els motius.
  • Segurament el quadre et portarà a l"assassí (o assassina). Qui és?
  • I de postres, aclareix als senyors CSI tots els dubtes que s'han plantejat, o, si no, no podran dormir. Recorda que no volen definicions, això ja s"ho saben (són CSI), el que volen saber és per què dimonis es diuen així eixes paraules i no d"altra forma. Ja saps, allò de l"etimologia.

Que t"ho soluciones bé!

Saluete!